Здрастє, я Tarasius. Це мій бложик.

Особисті думки, нариси, проекти та коротко про мене

Що треба, щоб поїхати працювати в США?

У старого єврея-одесита запитують:
– Ти чому до цих пір не переїхав до Ізраїлю?

Він відповідає:
– Так мені і тут погано.

Відгуків про отримання робочих віз вихідцями з країн колишнього СНД не так вже й багато… Напевно тому, що більшість тимчасових працівників приїжджає до Америки з Індії та Китаю. Ось невеликий перелік того, що потрібно буде зробити для отримання такої візи.

Короткий огляд H1-B.

Це тимчасова робоча віза, на яку є щорічна квота (65000). Основним критерієм для отримання візи є наявність вищої освіти або еквівалентного досвіду роботи. (3 роки роботи за фахом прирівнюються до 1 року навчання, тобто необхідний стаж при відсутності диплома – 12 років. Кому цікаво, тут є посилання на офіційні джерела).
Спочатку віза видається на 3 роки, але термін дії можна продовжувати. Також можна переоформити візу і працювати на іншого роботодавця (процес переоформлення набагато простіше, ніж отримання в перший раз). Загальноосвітні деталі можна почитати тут: Wikipedia (English).
Петицію на робочу візу на наступний фінансовий рік можна подавати починаючи з 1 квітня. Наприклад, зараз подаються заявки на FY’2011 (FY – фінансовий рік). Перевірити кількість віз, доступне на даний момент, можна на сайті USCIS (швидше за пошуковим запитом).
За умови успішного проходження процесу, наступного за подачею петиції, працювати можна з 1 жовтня поточного року. У країну можна в’їхати за 10 днів до цієї дати (адаптаційний період). Члени родини можуть їхати з основним аплікантом (principal), в якості залежних (dependent), їх статус буде H4-B (не дозволяє працювати).

Крок № 1. Пошук роботодавця.

Перше і найважливіше – це знайти роботодавця, який заради вас погодиться ініціювати проходження вельми кропіткої процедури.
Даній темі (пошук роботи за кордоном) присвячено безліч ресурсів в Інтернеті. Виходячи з особистого досвіду, я вважаю, що даний процес дуже індивідуальний, – важко дати якісь загальні рекомендації. Тому не буду детально зупинятися на цій темі.
Уміння робити що-то дійсно добре – це найбільш важливий компонент для успішного пошуку. Знання англійської та комунікабельність теж дуже важливі … але це вже однозначно на другому місці.

Крок № 2. Оформлення документів.

Дії роботодавця (процес зазвичай ведеться attorney, тобто адвокатом):
Подати Labor Condition Application (LCA) на сайті www.lca.doleta.gov. Проходження даної процедури є пререквізітом для подачі петиції на робочу візу. LCA прив’язана не до конкретної людини, а до робочого місця (компанія-заявник повинна довести задовольняти кільком основним умовам: перше – необхідність найняти іноземця у зв’язку з відсутністю відповідних кадрів на місцевому ринку праці, друге – зарплата майбутнього іноземного працівника буде відповідати як мінімум середньої по даному регіону).
Після затвердження LCA, компанія може починати готувати документи за формою I-129 (http://www.uscis.gov/files/form/i-129.pdf). На даному етапі відбувається “прив’язка” затвердженої LCA до конкретної людини (апліканту). Інструкція щодо заповнення форми: http://www.uscis.gov/files/form/i-129instr.pdf (для тих, кому цікава в деталях позиція роботодавця). Для підготовки I-129 адвокату необхідний пакет документів з боку майбутнього працівника.
Після отримання необхідних документів з боку працівника, адвокат завершує підготовку I-129 і чекає 1-го квітня. Після настання цієї дати, можна подавати петицію. Останні роки квота на робочі візи вибирається повільно, але все одно краще діяти відразу.

Документи, необхідні з боку працівника:

Замітка № 1. Всі документи, крім паспортів, резюме, і листів з попередніх місць роботи потрібно перевести й нотаріально завірити.
Замітка № 2. Дипломи потрібно перевірити на відповідність американським стандартам освіти. Цим займаються спеціальні компанії в США. У більшості випадків цей процес бере на себе адвокат. Про всяк випадок, ось приклад компанії, яка може швидко і якісно зробити дану перевірку: Trustforte Corporation.

Крок № 3. Подача петиції.

Отже … документи підготовлені, за вікном 1 + квітня:
Роботодавець (його attorney) подає в USCIS (Home Page) петицію на робочу візу – пакет документів (LCA, I-129, копії паспорта та дипломів апліканта, лист-обгрунтування про наймання на роботу конкретної людини). До пакету також додаються обов’язкові платежі з боку роботодавця на загальну суму близько $ 1500.
Якщо квота ще не вибрана, то через кілька днів по звичайній пошті приходить підтвердження, у верхній частині якого написано “I-797C, Notice of Action”. Дана форма містить Receipt Number, за яким можна відстежувати статус своєї справи за адресою https://egov.uscis.gov/cris/Dashboard.do. Цей номер дуже важливий (до нього прив’язуються абсолютно всі дані, пов’язані з петицією).
Чекаємо приблизно 2 місяці (візових центрів кілька, приблизні строки для займається вашою справою можна отримати на тій же статусної сторінці).
Не буду вдаватися в деталі по статусах справи. При успішному результаті справи, статус Initial Review повинен змінитися на Post-Decision Activity. Відразу після цього USCIS відправляє нотифікацію (I-129 approval) звичайною поштою. Дана нотифікація приходить роботодавцю (attorney) і в найближчий до вас візовий центр (місце, де ви будете проходити співбесіду). У верхньому правому куті нотифікації написано “I-797B, Notice of Action”. З цього моменту можна приступати до передостаннього етапу – отримання візи.

Крок № 4. Отримання візи.

Після затвердження I-129, можна записуватися на співбесіду в найближчому консульстві. Не вірте англомовним форумів, де рекомендує записуватися не раніше ніж за місяць до в’їзду в США, тобто у вересні … насправді можна записуватися за 90 днів до поїздки, тобто в липні.

Запис на співбесіду проводиться за телефоном; пре-реквізити:
Відсканована копія затвердженої I-129 (“I-797B, Notice of Action”). Містить два важливих пункти. Перший – Receipt Number (не змінюється, тобто такий же як на “I-797C, Notice of Action”). Другий – адресу консульства США, в якому потрібно пройти візову співбесіду (це має бути найближчим консульство на вашу місцем проживання – Київ для проживаючих на Україну, наприклад).
“Пін” на оплату 8 хвилин послуг телефонного центру. На ділі цей “пін” представляє собою номер, який можна придбати в ПроКредитБанку (для жителів України), але простіше за все за телефоном (Call Center), назвавши дані своєї платіжної картки.
Закордонний паспорт (і паспорти членів сім’ї, якщо вони збираються їхати з вами як залежні апліканти, за візою H4-B).

Під час запису на співбесіду, у вас запитають:
Пін (автовідповідач). Після введення продиктують скільки хвилин оплаченого часу залишилося, і з’єднають з оператором.
Для співбесіди на робочу візу необхідно назвати Receipt Number і чи будуть з вами члени сім’ї (дружина, наприклад).
Після перевірки Receipt Number, вибрати дату і час співбесіди з доступних.
Продиктувати паспортні дані всіх членів сім’ї, які планують їхати з вами (по H4-B, яка не дозволяє працювати).
Отримати та записати номер своєї співбесіди.

Документи, необхідні для проходження візової співбесіди:
Стандартна візова форма DS-160 на кожного члена сім’ї (https://ceac.state.gov/genniv/, необхідно електронне фото). Сторінку-результат роздрукувати на якісному принтері і принести з собою (повинні бути чітко видно обличчя і штрих-код).
Оригінал (або копія) листи від роботодавця на фірмовому бланку, що підтверджує його намір взяти вас на роботу. Повинно містити оклад (= доказ фінансової спроможності, здатності утримувати залежних аплікантів) і посадові обов’язки.
Для тих хто їде з родиною. Документи, що підтверджують родинні зв’язки з основним аплікантом, тобто вами (свідоцтва про реєстрацію шлюбу, народження дітей).
Квитанція про оплату послуг візового центру. $ 140 на кожного члена сім’ї (на Україну купується в ПроКредитБанку).
Роздрукований памфлет (http://www.travel.state.gov/pdf/Pamphlet-Order.pdf), який пояснює права тимчасових працівників. Корисно прочитати і усвідомити заздалегідь.
(За бажанням). Копія або оригінал підтвердження петиції на робочу візу (“I-797B, Notice of Action”).
(За бажанням). Копія пакету документів, які подавалися роботодавцем в USCIS.
(За бажанням). Свіже резюме зі списком наукових публікацій, якщо такі є.
Замітка № 1. Цей список документів є повним і вичерпним для київського консульства. Хочу підкреслити даний момент, тому що відомості на форумах, і навіть на офіційних сайтах (UA Embassy – Temporary Workers, travel.state.gov – Temporary Workers) дуже часто суперечливі … більш того, адвокат роботодавця може помилятися щодо того, що конкретно потрібно у вашій країні.
Замітка № 2. По даній категорії візи ви не повинні доводити відсутність імміграційних намірів (тимчасова робоча віза допускає, що ви можете змінити статус на імміраціонний). З цього випливає, що не потрібно готувати будь-які документи, що підтверджують ваші зв’язки з Батьківщиною.

Проходження співбесіди:
У консульство потрібно приїхати заздалегідь, за пів години до призначеного часу, і стати у відповідну чергу (організовані за тимчасовим інтервалам). Поспішати нікуди не потрібно, все встигнуть. Всередині все відбувається за стандартною схемою:
Здати сторонні предмети (телефон і ключі).
Подати стандартний пакет документів і отримати номер совего співбесіди.
Сплатити в касу додаткові $ 10 за кожного члена сім’ї (специфіка даного типу візи).
Дочекатися своєї черги і пройти співбесіду.
Питання, що задаються консулом, носять загальний характер. Відповісти на них не складає ніяких труднощів, якщо ви дійсно розбираєтеся в предметній області. Наприклад: “чим займається компанія-роботодавець”, “що ви будете робити”, “як знайшли роботодавця”, “що буде робити ваша дружина”. Якщо є сумніви, то безліч прикладів можна знайти за найпростішим пошуковим запитом.
Якщо консул приймає позитивне рішення, то все, що залишається, – це оплатити доставку паспорта кур’єром. (Термін доставки по Україні близько 3 робочих днів).
Замітка. Проходження співбесіди на робочу візу це швидше формальність, ніж напружений допит. Наскільки я зрозумів, основні перевірки робляться до інтерв’ю, під час розгляду петиції в USCIS. У візовому центрі працюють дуже доброзичливі люди, так що тим більше не варто переживати.

Крок № 5. Переїзд в США (перші кроки).

При переїзді на нове місце завжди є кілька стандартних речей, які потрібно зробити, наприклад:
Отримати номер соціального страхування.
Оформити зарплатний і картковий рахунки в банку.
Перездати на місцеві водійські права.
Купити машину.
Зняти житло (роботодавець забезпечує тільки на перший місяць).

Все це мені ще тільки належить … постараюся відписатися в міру просування.

Постскриптум

Наостанок дозволю собі дати пораду всім, хто цікавиться роботою і життям за кордоном. Перш ніж рватися на тимчасову роботу (або назавжди) в США, краще спочатку поїхати туди на місяць-другий – пожити і придивитися … а як повернетеся додому – міцно подумати і вирішити, чи дійсно ви хочете туди надовго.

На ділі, досвід життя в іншій країні дуже цікавий. Але перед тим як приймати рішення про переїзд, дуже важливо переконатися, що ви не в “рожевих окулярах”, і розумієте, що в США, як і на Батьківщині, теж є свої переваги і недоліки … і що там теж потрібно орати з ранку і до вечора (і це при середніх 10 днях відпустки на рік).

Ну а всім хто зважився і хто вірить у свої сили, бажаю удачі, професійних і життєвих успіхів!

Сподобалось? Поділися з друзями!

Позначки:, ,

Категорія: Особисте. Автор: tarasius. Опубліковано 31 січня 2011р. в 17:47.

8 коментарів

Попередній пост:   Наступний пост:



8 коментарів

  1. Я так понимаю Вы уже в США?

  2. tarasius Чер 22 2012

    Ні, я просто збирав інформацію наскільки це реально і просто переклав і опублікував кілька статтей.

  3. я хочу поехать на заработки в США вот и собираю инфу, раз уже меня кинули в Киеве теперь не знаю кому верить

  4. tarasius Чер 22 2012

    Цілком реально зробити все своїми силами, не звертаючись до сторонніх фірм. При цьому шанс “кидалова” буде мінімальний.

  5. Ірина Січ 14 2013

    Допоможіть ,не маю вищої освіти, грошей,ПРОТЕ МАЮ ДУЖЕ ВЕЛИКЕ БАЖАННЯ поїхати…
    Закінчу життя самогубством якщо не виїду найближчим часом!!!!

  6. tarasius Січ 15 2013

    На яку поміч Ви розраховуєте, залишивши коментар на сайті? Це всього лише стаття з порадами від людини, яка не факт що виїхала закордон взагалі.

  7. Підскажіть будь ласка. Якщо я немаю вищої освіти, але маю гроші на дорогу. Чи зможу я отримати робочу візу, що потрібно щоб її отримати?

  8. tarasius Лют 18 2013

    Доброго дня. По-перше http://bit.ly/YitynN
    По-друге робоча віза на те і робоча, що Вам потрібно знайти роботодавця. З цього все починається. Саме роботодавець бере на себе основну частину спілкування з урядом. Але тут виникає проблема – важко знайти компанію, яка взяла б іноземця на роботу без особистої співбесіди. Виходить замкнуте коло.
    Хороший приклад подали британці – у них треба спочатку зробити візу (можуть відмовити як “недостойному”), пройти купу перевірок і потім вже шукати роботу. Детальніше тут http://www.skillclear.co.uk/index2.asp?ID=CVLibrary


Залишити коментар